Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon nem hirdetnek klímavészhelyzetet

2019. június 4., kedd 16:29

Úgy tűnik, hogy egyelőre nem lesz klímavészhelyzet Magyarországon, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága ugyanis kedden elutasította az erről szóló LMP-s indítványt– derült ki a döntésről kiadott dokumentumból.

Az indítványt hat LMP-s képviselő nyújtotta be, egészen pontosan az éghajlatváltozási vészhelyzet megállapításáról és az ezzel összefüggő feladatokról, a bizottság azonban keddi ülésén 3 igen és 7 nem szavazattal úgy döntött, hogy ezt nem veszi tárgysorozatba.

A párt a döntést követően sajtóközleményt adott ki, amiben azt írták, hogy a Fidesz elszabotálta a klímavészhelyzet kihirdetését. A közlemény szerint Turi-Kovács Béla, a bizottság fideszes alelnöke kifejtette, hogy nincs szükség klímavészhelyzet kihirdetésére és klímatörvényre, a javaslatcsomagot ezért nem kell tárgyalnia a parlamentnek. Az LMP szerint ugyanakkor a klímaváltozás itt van, szükség van a megfékezésére, úgyhogy

addig nyújtják be  újra és újra a javaslatot, míg a Fidesz azt az Országgyűlés elé nem engedi.

Nagy-Britanniában egyébként éppen május elsején fogadott el egy erre vonatkozó, Jeremy Corbyn által benyújtott indítványt a Képviselőház, de ez semmiféle kötelező erővel nem bírt a kormányra nézve, és hivatalosan nem is hirdettek ki klímavészhelyzetet az országban. A május 24-én lezajlott klímatüntetés egyik központi követelése egyébként világszerte az volt, hogy minél több országban hirdessenek ki klímavészhelyzetet.

(Borítókép: Az aszály miatti alacsony vízállás a Dunán Gödnél 2018 augusztusában - fotó: Nagy Attila Károly)

Rovatok