Index Vakbarát Hírportál

MTA: Alapvető értékek veszhetnek el, ha így megy át Palkovicsék törvényjavaslata

2019. június 5., szerda 19:15 | aznap frissítve

Ahogy arról kedden az Index is beszámolt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtotta a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, ami az MTA működését alapjaiban változtatná meg, és legalább részben a minisztériumhoz ragadná a rendelkezést a kutató pénzek fölött. Az Akadémia szerdán közleményben reagált a benyújtott tervezetre, amelyben újfent hangot adtak agoddalmaiknak, és arra kérték a képviselőket, hogy fontolják meg korábbi javaslataikat az ügyben.

A tervezet nagy vonalakban hasonlít egy nekünk korábban kiszivárgott verzióra, és az Akadémia reakciójából is jól látszik, hogy nem igazán fontolták meg az egyeztetések során általuk tett tanácsokat. A közleményben négy fontos pontban hasonlították össze a törvénytervezetet és a saját javaslataikat, ezek a következők:

A közleményben az Akadémia úgy fogalmazott, elvárja, hogy az ország egyik legrégebbi és legnagyobb közmegbecsülésnek örvendő intézményéhez méltó módon tárgyaljanak vele. Mint írták, végig együttműködtek az ITM-mel, de egy év alatt még mindig nem kaptak részletes indoklást kutatóhálózatának elvételére, a minisztérium pedig nyomás alatt tartotta őket azzal, hogy a törvény szerint nekik járó alaptámogatást csak részben adta át.

Végezetül az MTA arra hívta fel az országgyűlési képviselőket, hogy fontolják meg a törvényjavaslattal kapcsolatos észrevételeit, mert ha az jelenlegi formájában kerülne elfogadásra, akkor

sérülne a tudományos kutatás szabadsága, és Magyarország számára alapvető értékek veszhetnének el.

Az Akadémia emellett az Országgyűlés Kulturális Bizottságában 2019. június 5-én történtekről is közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy a kormány képviselője furcsamód több ponton megkérdőjelezte a közel másfél éve benyújtott, az Akadémia munkájáról és a magyar tudomány általános helyzetéről közel másfél éve benyújtott beszámolót, amihez egészen eddig nem érkezett semmilyen észrevétel, vagy kifogás a kormány részéről.

Rovatok