Index Vakbarát Hírportál

Robotizált lakást mutatott be az IKEA

2019. június 5., szerda 11:35

Az IKEA bejelentette, hogy 2020-tól Hongkongban és Japánban piacra dobnak egy helytakarékos és vezérelhető bútorrendszert, amelyet kis méretű lakásokban élőknek szánnak – írja az ITcafé a Verge cikke nyomán.

A Rognan nevű gépesített bútorrendszert egy amerikai startup, az Ori Living segítségével alakították ki. Lényege, hogy egy touchpad segítségével lehet vezérelni az egyes elemeket, így a kicsi lakásban igény szerint lehet átrendezni a bútorokat. Alapja az Ori Living robotplatformja és az IKEA Platsa nevű tárolómegoldása, melyet arra találtak ki, hogy lehetőleg a legkisebb kihasználatlan helyet is hasznossá lehessen tenni. Az egész rendszer kompatibilis az IKEA saját fejlesztésével, a Tradfridi fantázianevű okosvilágításos megoldással.

Seana Strawn, a vállalat termékfejlesztője elmondta, hogy koncepciójuk alapja az volt, hogy a helyszűkével küszködő kis lakásokban ne a bútorok méretét csökkentsék, hanem kidolgozzanak egy olyan rendszert, amelyben az éppen nem használatos bútordarabok átrendezhetőek, elrejthetőek lesznek.

Az ár még nem ismert, de az IKEA üzletpolitikáját ismerve mérsékelt összegre lehet számítani – véli az ITcafé.

Rovatok