Index Vakbarát Hírportál

A Youtube szerint vitában belefér a homofóbia és a rasszizmus

2019. június 5., szerda 10:50

A Youtube úgy döntött, hogy nem távolítják el a népszerű youtuber, Steven Crowder videóit, amelyekben a Vox egyik újságíróját, Carlos Mazát gyalázza mexikói származása és homoszexualitása miatt – írja a Gizmodo.

Maza múlt héten tett közzé Twitteren egy válogatást a közel négymillió követővel rendelkező Crowder videóiból, amelyekben évek óta rendszeresen tesz rá sértő megjegyzéséket. Maza szerint a videók hatására neten és telefonon is folyamatos zaklatások érik.

A Youtube szabályzata szerint tilos olyan tartalmat közzétenni a platformjukon, amelynek az elsődleges célja az egyes személyek vagy csoportok elleni gyűlöletkeltés, például a származásuk vagy a szexuális orientációjuk miatt. Crowder egy megkérdőjelezhető komolyságú bocsánatkérő videóban úgy vélte, hogy nem sértette meg ezeket az irányelveket, és úgy tűnik, ezzel a Youtube is egyetért.

A cég szerint alaposan kivizsgálták az ügyet, és arra jutottak, hogy bár a Crowder által használt nyelvezet nyilvánvalóan sértő, és ők maguk sem azonosulnak vele, a videók mégse ütköznek az irányelveikbe, mert egy vita során kifejtett vélemény részei, és mivel a Youtube-nak fontos a véleménynyilvánítás szabadsága, nem távolítják el a videókat. A cég érvelése szerint a videókban Crowder elsősorban Maza munkásságáról mondta el a véleményét, és soha nem uszított zaklatásra.

Maza és a Vox is elutasítja ezt az érvelést, szerintük ez teljes félreértése a szólásszabadságnak és a gyűlöletbeszédnek is, hiszen utóbbi szinte mindig a vélemény köntösében tetszeleg, de ettől még nem lesz kevésbé offenzív, és attól még, hogy valaki nem uszít közvetlenül gyűlölködésre, a széles közönséghez eljutó megnyilvánulásai ugyanúgy felbujtóak, ahogy azt a Mazát ért zaklatás is példázza.

Rovatok