Index Vakbarát Hírportál

Először figyelték meg a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk gázgyűrűjét

2019. június 6., csütörtök 15:15 | aznap frissítve

A csillagászok régóta feltételezték már, hogy a Tejútrendszer szívének számító Sagittarius A* közelében található nagyon nagy tömegű fekete lyuk körül egy hatalmas gázgyűrű kering, most először azonban egy kutatócsapatnak sikerült is megfigyelnie ezt a képződményt – írja a Science Alert.

Abban nagyjából egyetértés van a csillagászok között, hogy a legtöbb galaxis közepén fekete lyukak találhatóak, ezek azonban eléggé eltérőek lehetnek egymástól. Vannak olyanok, amiket a rendkívül heves működés jellemez, és több milliárd fényévre is észlelni lehet az elektromágneses sugárzásukat. A Tejútrendszer közepén található fekete lyuk ennél sokkal visszafogottabbnak mondható, de a csillagászok elméletei szerint

így is lassan bekebelezi az őt körülvevő anyagokat, nagyjából úgy, mint egy lefolyó a vizet.

Egészen eddig a gáznak csak egy forró részét lehetett észlelni, ami nem utalt egyértelműen arra, hogy az anyag keringene a fekete lyuk körül, ahogy arra sem, hogy egy lapos korongról van szó. A forró gázon túl egy hidegebb, hidrogéngázzal teli régiót is észleltek, azt azonban egészen eddig nem tudták, hogy ennek mi lehet a szerepe a folyamatban. A fekete lyukból érkező sugárzás ugyanakkor folyamatosan ionizálja a gázt, a hidrogénatomok elvesztik és visszaszerzik az elektronjaikat, ez pedig halvány, de észlelhető rádiójelet bocsát ki.

A csillagászoknak most ezt sikerült észlelnie a chilei Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat (ALMA) segítségével, a jeleket összefűzve pedig egy olyan képet kaptak, ami egyértelműen bizonyította a forgó gyűrű jelenlétét. A lenti képen a fehér kereszt jelöli a Sagittarius A*-t, a piros részek azokat a hullámhosszokat, amelyeknél a sugárzás tőlünk elfelé halad, a kékek pedig azt, ahol felénk. A két részt együtt értelmezve egyértelmű, hogy a gázfelhő kering a fekete lyuk körül.

A rádiójelekkel a gáz sűrűségét, ezáltal pedig a tömegét is meg lehetett állapítani, ami egyébként meglepően kicsi. Ezt alapul véve a galaxisunk közepén található égitest nem fogyaszt túl sokat évente, csak a Ceres törpebolygó tömegének kicsivel több mint felének megfelelő hidrogéngázt kebelez be.

A csillagászok azt azért hozzátették, hogy ettől még mindig fogalmuk sincs arról, hogy pontosan hogyan zajlik a gázok elnyelése, de reménykednek abban, hogy az ALMA-val végzett megfigyelések segítenek majd a fekete lyukak titkainak felderítésében.

Rovatok