Index Vakbarát Hírportál

Tizenkétezer éves őskőkori véseteket találtak Franciaországban

2019. június 6., csütörtök 15:55

Tizenkétezer éves, lovat és más patás állatokat ábrázoló homokkőtáblát találtak a régészek a franciaországi Angouleme városának pályaudvara mellett végzett megelőző régészeti ásatások közben – írja az MTI.

A 25 centiméter hosszú, 18 centiméter széles és három centiméter vastag kőtábláról a feltárásokért felelős francia kutatóintézet, az INRAP számolt be. A tábla mindkét oldalán találhatók őskőkorszaki vésetek, a legjobb állapotban azonban egy fej nélküli ló rajzolata maradt fenn, amelyen a leírás alapján különösen élethűek a lábak és a paták. Ez utóbbi amúgy a képet látva elsőre nevetségesen hangzik, úgyhogy érdemes hozzátenni, hogy élethű alatt itt azt kell érteni, hogy anatómiailag pontos a véset.

A fej nélküli ló elfoglalja a kőtábla egyik oldalának csaknem felét. A táblán kevésbé markánsan kivehetők négy másik kisebb növényevő állat körvonalai is, köztük egy másik lóé, egy feltételezett szarvasféléé, amire patájának sajátos formája utal, és talán egy őstuloké. A kőlap másik oldalán egy ló hátsó fele látható nagyon finom kidolgozásban.

A francia kutatók szerint ez a prehisztorikus állatábrázolás kivételes felfedezés, mert a késő őskőkor végét jelentő Mas d'Azil-i korszakban (i.e. 12 300 - i.e. 9600) az absztrakt motívumok voltak jellemzőek. Utoljára Plougastel-Daoulas település közelében találtak utalást arra, hogy volt kontinuitás a korábbi korszakokkal, a mostani lelet azonban kétezer évvel fiatalabb, mint az, amit ott találtak.

Ez az utolsó ábrázolás a paleolitikumból. Olyan, mintha egy földönkívülit fedeztünk volna fel.

– mondta el a felfedezéssel kapcsolatban Miguel Biard régész, az angouleme-i ásatás tudományos vezetője.

A régészeti feltárást egy üzletközpont építése miatt végezték egy olyan helyen, amely ősi vadászterület lehetett. Az angouleme-i lelőhelyen felfedeztek kezdetleges tűzhelyeket is kovakő- és állatcsontmaradványokkal, valamint olyan kavicsokkal, amelyeket felhevítve sütőlapként használtak. A hely vadászati hasznosítására nyílhegymaradványok utalnak. 

Rovatok