Index Vakbarát Hírportál

HIV nélkül is rengeteg a nemi fertőzés

2019. június 6., csütörtök 17:36

Négy szexuális kapcsolattal terjedő betegségről, a szifiliszről, a kankóról, a klamídiáról és a  trichomoniázisról adott ki jelentést az Egészségügyi VIlágszervezet (WHO), és ebből kiderül, hogy a HIV-et és a HPV-t nem számítva is rengetegen kapnak el valamilyen nemi fertőzést. 

2016-ban körülbelül 376 millió fertőzés történt a 15-49 éves korosztályban

Ez öt százalékkal több, mint amennyit 2012-ben becsültek a szakértők, és sokan vannak, akik évente többször megfertőződnek, vagy egyszerre több kórokozót elkapnak partnerüktől. A herpesszel vagy a HPV-vel további százmilliók fertőződnek meg évente.

Nagyjából megegyezik a nemek aránya a fertőzöttek körében, de a nőkre sokkal károsabbak lehetnek ezek a baktériumok, mint a férfiakra. Okozhatnak például méhen kívüli terhességet, halvaszületést, meddőséget, szív- és érrendszeri betegségeket vagy ízületi gyulladást.

2016-ban 200 ezer szifiliszes anyától származó kisbaba halt meg

Ez a négy betegség gyógyítható, ezért a WHO szerint érdemes lenne gyakrabban szűrővizsgálatot elvégezni, gumióvszert használni, és azt is javasolta a szervezet, hogy a gyógyszerek árát elérhetőbbé kellene tenni. További gondot okoz, hogy a kankót okozó baktériumok közül egyre több ellenáll az antibiotikumoknak, és emiatt elképzelhető, hogy egyszer csak kezelhetetlenné válik ez a kór.

(MTI)

Rovatok