Index Vakbarát Hírportál

Dobozos termék lett a digitális jövőből

2019. június 7., péntek 15:46

Saját fejlesztésű tananyagokat mutatott be pénteken a Makerspace alkotóműhely, hogy a modern és/vagy digitális ismeretekkel foglalkozó pedagógusok előre összeállított készletekből tudjanak dolgozni.

ne a szakkörön merüljön fel kérdésként, hogy van-e elég led a lézervágóval legyártott szuperhősfigura fénykardjához.

Kütyüből rengeteg van, ez nem kérdés. Kínából marokszámra lehet rendelni az olcsó ledeket, motorokat, a könnyen programozható vezérlőegységek – Microbit, Arduino – sem vészesen drágák. A gyerekek oktatásában viszont általában kevésnek bizonyulnak az eszközök, nem tartozik hozzájuk útmutatás, hogy miként lehet velük lekötni a gyerekek figyelmét, az pedig még kevésbé derül ki, hogy milyen tudást lehet átadni nekik.

A Makerspace tananyagfejlesztő szakértői éppen ezért a történetekre fókuszáltak, azokhoz állítottak össze alapanyagokat tizenöt különböző tematikában, a jövő városának megépítésétől a magyar robotnépmesékig. A résztvevő diákok által rugalmasan alakítható kerettörténetnek abban is fontos szerepe van, hogy addig se unatkozzon a gyerek, amíg a 3D nyomtató órákon át dolgozik – fejtette ki Fuchs Péter, a Makerspace alapítója és vezető fejlesztője a bemutatón.

Mese a műhelyhez

Tananyagaiknak szerves részei az olyan népszerű kütyük, mint a 3D nyomtató, a lézervágó és a különféle elektronikák, de az eszközök ismereténél jóval többet kínálnak: a kreatív problémamegoldásra, a csapatmunkára és a kritikus gondolkodásra vezetik rá a résztevevő diákokat. Mindezt az elmúlt öt évben a saját szakköreiken, táboraikban tesztelték és finomhangolták.

Persze a szakkörök elindításához nem elég a dobozt megvenni, mert azokban csak bizonyos alapanyagok, fogyóeszközök találhatók meg. Mindegyiken van egy részletes leírás arról, hogy milyen körülményt kell az iskolának biztosítaniuk 12 résztvevő diák esetén. Alapvetően a Makerspace dobozai azokon az oktatási intézményeken segítenek, ahol már van egy jól felszerelt műhely szerszámokkal, forrasztóállomásokkal, számítógépekkel és 3D nyomtatókkal. Mint a bemutatón elmondták, hazánkban ötven ilyen műhely van, a Makerspace azonban a világ több mint ötezer műhelyét tekinti piacának, és

az a céljuk, hogy külföldön is értékesítsék a csomagot.

Az érdeklődő pedagógusok akkreditált képzésen is részt vehetnek, hogy a szakkörön már magabiztosabban álljanak a gyerekek előtt. A 60 órás tanfolyamban a módszertani tudnivalók éppen úgy benne vannak, mint az, hogy miként kell használni a CNC marót és a 3D printert.

Rovatok