Index Vakbarát Hírportál

Végső fázisába ért a NASA marsi helikopterének tesztelése

2019. június 7., péntek 14:37

A tesztelés utolsó fázisához érkezett a NASA tavaly bejelentett önvezető marsi helikoptere, ami az eddigi tesztek során kiválóan teljesített, így egyelőre reálisnak tűnik, hogy a 2020-as Mars-küldetésben elinduljon a bolygóra az űrügynökség marsjárójával – írja a Phys.org.

Soha senki nem épített még marsi helikoptert, úgyhogy minden egyes lépéssel új vizekre evezünk, de a modellünk, vagyis most már lényegében a jármű, ami a Marsra fog utazni, nemrég átment több fontos teszten is

– mondta MiMi Aung, a projekt vezetője a helikopterről, ami januárban szimulált marsi környezetben is megállta a helyét, és a szállítóegységgel is kompatibilis volt.

A helikopter persze inkább a technológia tesztelésére szolgál, éppen emiatt semmilyen műszert nem fog szállítani a bolygó felszínére. A fő feladata az lesz, hogy kiderítse, lehetséges-e egyáltalán a repülés a marsi légkörben, és ha igen, akkor lehet-e a Földről irányítani azt. Ennek ellenére kamerát azért tesznek majd rá, részben azért, hogy kiderüljön, ebből a szempontból hasznos lehet-e.

Ha bejön a dolog, akkor a további küldetéseknél rendszeresíthetik majd az ilyen helikoptereket, amik korábban elérhetetlen helyekre tudnának eljutni, felderítőként tudnának szolgálni egy esetleges emberi legénységnek, vagy csomagokat tudnának szállítani a bolygón.

helikopter előtt egyébként még elég sok tesztelés áll, valamikor a nyár folyamán fogják majd integrálni a 2020-ban induló marsjáróra, de MiMi Aung hozzátette, hogy igazából egészen addig nem lesz vége a tesztidőszaknak, míg el nem kezdődik a küldetés. A Mars 2020-as küldetés 2020 júliusában kezdődik majd, a tervek szerint pedig 2021. február 18-én éri el a bolygó felszínét.

Rovatok