Index Vakbarát Hírportál

A Google győzködi Trumpot, hogy veszélyes levágni a Huaweit az Androidról

2019. június 8., szombat 09:07

A Google igyekszik elérni Donald Trump amerikai elnöknél, hogy a Huawei továbbra is használhassa az Android megszokott változatát, mert szerintük ennél nagyobb biztonsági kockázatot jelentene, ha a kínai cég saját operációs rendszer használatába kezdene – írja a Verge a Financial Times információja nyomán.

A Google a Huawei elleni amerikai szankciók miatt kényszerült arra május közepén, hogy a többi amerikai technológiai céghez hasonlóan felfüggessze velük az együttműködését, ezzel gyakorlatilag elvágva a kínai céget az Android Google-féle verziójától, amelyet minden nagy mobilgyártó használ a készülékein. Legalábbis akkor, ha lejár a szankciók 90 napos felfüggesztése.

Az Androidról tudni kell, hogy maga az alaprendszer bárki által felhasználható, nyílt és ingyenes platform (ez az Android Open Source Project vagy AOSP), így a tiltás nem erre vonatkozik. Ez azonban a felhasználók által megszokott Androidhoz képest ez csak egy lecsupaszított, fapados változat, a rendszer lelkét a sokak által alapfelszerelésnek tekintett Google-appok és -szolgáltatások adják. Ezeket viszont már minden gyártónak a Google-től kell licencelnie, ahogy magát az Android márkanevet is, így a szankciók miatt ennek a használatától esik el a Huawei.

A kínai cég a színfalak mögött már évek óta dolgozik a saját operációs rendszerén, amely Hongmeng kódnéven fut, és a hírek szerint még idén elkészülő végső változat az Ark OS nevet kaphatja majd, bár erről ellentmondásosak az értesülések. Ugyanakkor hiába saját fejlesztésű rendszerről van szó, végső soron ez is az Android szabadon hozzáférhető alapváltozatán alapul.

Bár a szankciók éppen nemzetbiztonsági kockázat miatt tiltják amerikai technológiák exportját a Huaweinek, a Google most azzal érvelhet, hogy nagyobb biztonsági kockázatot jelentene, ha a kínai cég tényleg saját rendszerre állna át, mert ezzel tovább töredezne a sok különféle forgalomban lévő verzió miatt már amúgy is igen elaprózott androidos piac. Ez azért problémás biztonsági szempontból, mert így a rendszerfrissítések lassabban jutnak el a felhasználókig, ezért az esetleges sérülékenységek könnyebben kihasználhatók. Másrészt a fapados Androidból hiányzik két biztonsági szempontból fontos szolgáltatás: a biztonsági kockázatokat automatikusan felderítő Play Protect, illetve a(z elvileg) csak ellenőrzött appokat tartalmazó Play Store.

A Google érvelése szerint tehát végső soron éppen az könnyítené meg a(z akár kínai) hekkerek dolgát, ha a Huawei nem férhetne hozzá a Google-féle Androidhoz.

Ha a Google lobbizásáról szóló értesülések helytállóak, akkor is kérdéses, hogy milyen eredményt érhet el a cég az amerikai-kínai kereskedelmi háborúba egyre keményebben beleálló kormányzatnál. Persze a győzködésben segíthet, hogy a biztonságot középpontba állító érvelés mellett az amerikai cégeket is negatívan érinti gazdaságilag, hogy nem üzletelhetnek tovább a világ második legnagyobb mobilgyártójával, illetve egyik legjelentősebb hálózatieszköz-gyártójával. 

Rovatok