Index Vakbarát Hírportál

Agytumornak hitték, parazita élt benne

2019. június 9., vasárnap 23:15

Az agytumor volt a legvalószínűbb magyarázat arra, hogy Rachel Palma miért viselkedett nagyon furcsán - váratlanul eldobott tárgyakat, nem ismert fel és összekevert dolgokat, időnként hallucinált. A most 42 éves amerikai nő tavaly januárban fordult orvoshoz, és mivel nem állapítottak meg vérzést az agyában, többször hazaküldték.

Aztán egyszer csak észrevett az orvosa egy aprócska kis sebet az agyáról készült felvételen a frontális lebenyén, és azonnal idegsebészetre küldték, Jonathan Rasoulihoz, a Mount Sinai Kórház vezető szakorvosához. Ott úgy döntöttek, hogy a biopszia lenne a célravezető, mert a fiatal nő teljesen egészséges volt, ám a tünetei összefüggtek az érintett agyi terület funkcióival, így megállapították, hogy bizonyára ott van valami, amit kezelni érdemes.

Műtét közben az idegsebész Rasouli arra figyelt fel, hogy egy tojásdad formájú valami van a területen, mintha egy fürjtojás lenne ott, és akkor rájött, hogy ez nem egy tumor, mert az nem lenne ilyen jól körülhatárolható. Amikor felnyitották a dolgot, egy kis galandféreggel találkoztak.

A galandféreg ürülékkel kerülhet az ember szervezetébe, például szennyezett vízből vagy növényekről. A hivatalosan ciszticerkózis nevű fertőzés nehezen észrevehető, éveken át tünetmentes lehet, és más szervekben, az izomban is kialakulhatnak a galandféregtől 1-2 centiméteres dudorok.

(CNN)

Rovatok