Index Vakbarát Hírportál

Évente fél deci olajat szippant egy magyar esztergályos

2019. június 11., kedd 17:47

Akár fél deci olajat is belélegezhet egy CNC gépkezelő évente munka közben, hívja fel a figyelmet a Gold Communications Kft. A probléma a cég szerint, hogy a magyar szabályozás olyan magasan húzza meg az ipari üzemek levegőjének egészségügyi határértékeit, hogy a munkások sokszor súlyosan egészségkárosító levegőben dolgoznak.

Az olajköd lassú gyilkos: drasztikusan növeli többféle tüdőbetegség és a rák kockázatát, akár már 90 nap elteltével, írja a társaság a közleményében. Hozzáteszi: az amerikai haditengerészet kutatása alapján a 0,3 mg/köbméternél magasabb olajköd-koncentrációjú levegő tartós egészségkárosodáshoz vezet. 

Ehhez képest a magyar határérték (5 mg/köbméterenként) ennek több mint 16-szorosa.  Szlovákiában és Svédországban a szabály 1 mg/köbméterenként, Franciaországban 0,5, Svájcban pedig 0,2 mg/köbméter értéket ír elő. 

A munkahelyi levegő tisztasága már egy egyszerű jogszabály-módosítással javítható lenne, mert bárki számára hozzáférhetőek az ehhez szükséges ipari szűrőberendezések. Az egységes európai szabályozás bevezetése – a sok országban bevett 1 mg/köbméteres érték – már nagy javulást hozhat, írják.

A közlemény szerint a hatályos hazai szabályok mellett akkor is évi fél deci olaj kerül az üzemi dolgozók tüdejébe egy átlagos forgácsoló üzemben, ha a törvényes határértéken marad a légszennyezés, miközben a szabályok betartását csak elvétve ellenőrzik a hatóságok.

A fémmegmunkáló üzemek levegőjében nagy koncentrációban megtalálható benzo(a)pirén nevű szénhidrogén többek közt leállítja egy ráktól védő fehérje termelését az emberi sejtekben, jelentősen növelve a tüdő-, a bőr- vagy épp a hólyagrák kockázatát. Emellett az ilyen közegben dolgozók rendszeresen panaszkodnak bőrirritációra, látásromlásra, állítja a közlemény.

Rovatok