Index Vakbarát Hírportál

Minden nap KÉT alma, és a doktor alma

2019. június 11., kedd 13:37

Évente milliók halálát okozhatja a világon, hogy az emberek túl kevés gyümölcsöt és zöldséget esznek. Egy új kutatás a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában játszott szerepüket mutatta ki.

A kutatók becslése szerint a világon hét szív- és érrendszeri halálozásból egyet a nem elegendő gyümölcs, 12-ből egyet pedig a kevés zöldség fogyasztása okozhat. Eszerint évi majdnem 1,8 millió szív- és érrendszeri halálozás az alacsony gyümölcsbevitel, egymillió az alacsony zöldségbevitel számlájára volt írható kutatók szerint.

Eredményeink az egész világon a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére buzdítanak, ezzel csökkenne a megelőzhető halálozások száma

– mondta Victoria Miller, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi tanszékének kutatója, a Phys.org-on ismertetett tanulmány vezető szerzője.

A gyümölcsök és a zöldségek kitűnő rost-, kálium-, magnézium- és antioxidáns-források. Ezek csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, a friss zöldség és gyümölcs emellett javítja a bélbaktériumok állapotát és összetételét is. Akik többet esznek belőlük, kisebb eséllyel híznak el, ami szintén csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A táplálkozástudomány eddigi prioritása az egész világon az elegendő kalória- és vitaminbevitel, valamint a hozzáadott só- és cukormennyiség csökkentése volt. A tanulmány rávilágít, hogy a fókuszt át kell helyezni a gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek fogyasztására

– tette hozzá Dariush Mozaffarian, a tanulmány másik szerzője.

A kutatók a táplálkozási irányelvek és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatai alapján az optimális napi gyümölcsfogyasztást 300 grammban, vagyis két kisebb almányi mennyiségben határozták meg. A napi optimális zöldségfogyasztás 400 gramm, nagyjából három csésze nyers répának megfelelő mennyiség lenne.

A férfiakat erőteljesebben sújtja az alacsony zöldség- és gyümölcsbevitel miatti szív- és érrendszeri halálozás, a nők ugyanis az adatok szerint általában több zöldséget és gyümölcsöt esznek.

(MTI)

Rovatok