Index Vakbarát Hírportál

40 ezer éves levágott farkasfejet találtak Szibériában

2019. június 12., szerda 08:38

A szibériai permafroszt (állandóan fagyott talaj) lassan elveszíti nevének értelmét. Hiszen az állandóság már a múltté, a klímaváltozás miatt ott is kiolvad a talaj, ahol ezt még néhány évtizeddel ezelőtt is elképzelhetetlennek tartották.

A kiolvadó talajból sorra kerülnek elő az évszázadokkal vagy évezredekkel ezelőtt eltemetődött és megfagyott leletek, élőlények, sőt kórokozók is.

Most egy 40 ezer évvel ezelőtt levágott farkasfejet találtak Jakutföldön, a Tirekhtyakh folyó partján. Helyiek éppen mamutagyart kerestek (amely az elefántcsont kereskedelmének betiltása után egyre többet ér), és akkor találtak rá a pórul járt ragadozó fejére. Ezután eljuttatták a Jakut Tudományos Akadémia mamutkutató intézetébe.

A térségben már korábban is találtak megfagyott farkaskölyköket, de a felnőtt farkas újdonságnak számít. A lágy szövetei is rendkívül jó állapotban megőrződtek, jelenleg képalkotó eljárásokkal készítenek térbeli modellt a koponyájáról és az agyáról, illetve svéd kutatók a DNS-ét elemzik.

Nemrégiben egy barlangioroszlán-kölyköt találtak ugyanott, és az intézet igazgatója, Albert Protopopov azt várja, hogy az olvadással csak sokasodni fognak a leletek. Egy kiolvadt csikóban folyékony vért és vizeletet is találtak, és azt remélik, hogy a kinyert DNS-ből klónozni tudják az állatot

Forrás: CNN

Rovatok