Index Vakbarát Hírportál

A frissen kikelt pteroszauruszok fészekhagyók lehettek

2019. június 12., szerda 10:51

A madarak (amelyek törzsfejlődéstani értelemben valójában dinoszauruszok, így egyre többen a hüllők közé sorolják őket) között vannak fészeklakó és fészekhagyó fajok. Előbbiek fiókái viszonylag sokáig lógnak szüleik nyakán, és kezdetben képtelenek gondoskodni magukról. Utóbbiak gyakorlatilag kifejletten (bár kisebb méretben) kelnek ki a tojásból, és szinte azonnal önállósítják magukat.

Régóta vitatkoznak a paleontológusok, hogy vajon a röpképes őshüllők, a pteroszauruszok vajon melyik csoportba tartoztak. A brit Lincolni Egyetem őslénykutatói most több tucatnyi tojáskövület elemzése után arra jutottak, hogy

a kis pteroszauruszok úgy törték át a tojáshéjat kikelésükkor, hogy szárnyaik ekkor már gyakorlatilag teljesen kifejlettek voltak.

2017-ben a kínai Jinzhou térségében találtak legalább 300 tojáskövületet. Ezek közül elemeztek David Unwin és munkatársai 37-et. Eközben úgy találták, hogy miközben a tojások fejlődtek, megváltozott az alakjuk. Kezdetben hosszúkásak voltak, majd az embrió növekedésével gömbölydedebbé váltak.

Az a lenyűgöző ezekben az embriókban, hogy sok tekintetben olyan csontozattal rendelkeztek, amelyek arányaikban megegyeznek a felnőttekével. Amikor kikeltek a tojásból, mini felnőtteknek túnhettek.

- nyilatkozta a kutatást vezető David Unwin a New Scientistnek. A pteroszauruszok a földre rakták tojásaikat, amelyek lány héjúak és porózusak voltak, hasonlóan a mai hüllők tojásaihoz. Ez nemcsak kevesebb energiát igényelt az anyától tojásrakás közben, de azt is lehetővé tette, hogy a tojás fejlődése folyamán vizet vegyen fel a talajból.

A kutatócsoport komputertomográffal (ct) megvizsgálta magukat az embriókat is. Mindannyian a Hamipterus nevű pteroszaurusz nembe tartoztak, és úgy találták, hogy a szárnycsontjaik csontosulási foka előrehaladottabb volt, mint egyéb csontjaik fejlettsége. Ez arra utal, hogy fészekhagyók lehettek.

Úgy keltek ki a tojásból, hogy készen álltak a repülésre, és hogy egyedül vadásszanak

- mondja Unwin. Más kutatók nincsenek erről meggyőződve, különösen azért, mert a repüléshez szükséges izmok fejlettségéről nem állnak rendelkezésre adatok. Miközben Unwin ezt elismeri, arra hívja fel a figyelmet, hogy az evolúciótól furcsa pazarlás lenne, ha csak a csontokat fejlesztené, miközben a mozgatásukhoz szükséges izmok fejletlenek maradtak volna.

Rovatok