Index Vakbarát Hírportál

Villámcsapás - floridai zsiráfok 2:0

2019. június 12., szerda 09:57

Egy a milliárdhoz az esélye, hogy egyszerre két zsiráfot is villámcsapás érjen, ráadásul Floridában. Márpedig mégis ez történt az NBC beszámolója szerint májusban a floridai West Palm Beach-től 32 kilomérterre lévő Lion Country szafariparkban. A park összesen 20 zsiráfot tart (közülük már csak 18 van életben).

A két zsiráf, a 10 éves nőstény Lily, illetve az egyéves hím Jioni éppen a külső kifutójukban tartózkodtak, amikor villámcsapás érte őket. A boncolás megerősítette, hogy a villámcsapás okozta a halálukat. Nem szenvedtek, azonnal szörnyethaltak.

A park illetékese elmondta, hogy bár számos fedett helyiség álla zsiráfok rendelkezésére, ahol átvészelhetik a viharokat, nem lehet őket kényszeríteni, hogy használják is azokat. Minthogy senki sem látta az esetet, a pontos körülmények nem ismertek. Nem tudott, hogy egyetlen villámcsapás végzett mindkettejükkel, vagy külön-külön érte őket a csapás. Az is elképzelhető, hogy közvetlenül egyiket sem találta el a villám, hanem mellettük csapódott a nedves talajba, amely elvezette a lábukig a töltést, és alulról kapták a halálos áramütést.

Különös véletlenként ezzel egy időben vált ismertté, hogy vasárnap ugyancsak Floridában egy morotost is halálos villámcsapás ért - jelentette a Live Science. A 45 éves férfit a bukósisakja tetején érte az istennyila, ezután balesetet szenvedett, és meghalt. Az nem tisztázott, hogy az áramütés vagy a baleset következtében veszítette életét.

Az eset kapcsán a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a gumi kerekű járművek önmagukban nem jelentenek védelmet a villámcsapás ellen, hiszen a párás, nedves időben az ív úgyis megtalálja az útját talajba. Viszont a fémtetejű autók megvédhetnek minket, minthogy Faraday-ketrecként funkcionálnak, és a jobb vezetőképességű kaszni biztonságosan a földbe vezetheti az elektromos kisülést.

Rovatok