Index Vakbarát Hírportál

Kanadai műholdakat juttatott az űrbe a SpaceX rakétája

2019. június 12., szerda 19:11

Helyi idő szerint szerda délelőtt, a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról juttatta űrbe a SpaceX a kanadai kormány Radarsat Constellation Küldetésének (RCM) három műholdját, amik a 2007-ben fellőtt Radarsat-2–es műhold utódjának tekinthető – írja a New York Post.

A műholdakat egy Falcon-9–es hordozórakéta szállította, a köd ellenére pedig nem voltak komplikációk a kilövés során. A műholdak egy órával az indítás után váltak le a rakétáról, a rakéta pedig nyolc perccel a kilövést követően tökéletes landolást hozott össze.

A három új műholdat az amerikai Maxar Technologies kanadai leányvállalata, az MDA építette a kanadai kormánynak, a szerkezeteket pedig szintetikus apertúrájú rádiólokátorral szerelték fel. A kanadai kormány azért döntött három műhold fellövése mellett, mert ezzel növelni lehet a lefedettséget: a rendszer a Föld felszínének 90 százalékát tudja megfigyelni minden nap, a felszereltségének köszönhetően pedig például a hajók felismerésére is képes lesz majd.

A rendszer a 2007-ben fellőtt Radarsat-2 utódjának tekinthető, ami ugyan még működik, de már rég túljutott a hét éves működési ciklusán, a kanadaiak pedig szeretnék elkerülni az adatkiesést. A SpaceX a fellövést élőben is közvetítette, ezt itt lehet visszanézni:

A SpaceX május végén lőtte fel a Starlink nevű globális műholdas internetszolgáltatásához használandó első hatvan műholdját, ezt pedig több ezer műholddal toldaná meg a következő évek alatt. Ez utóbbinak egyébként a csillagászok baromira nem örülnek, ugyanis zavarhatják a távcsöveket, és akár egy érkező aszteroidát is kitakarhatnak majd.

Rovatok