Index Vakbarát Hírportál

30 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsáthatnak ki 2030-ra az európai teherautók

2019. június 13., csütörtök 15:56

Az Európai Unió tagállamainak kormányait tömörítő Európai Tanács jóváhagyta, hogy az EU két ütemben 2030-ig 30 százalékos csökkenést írjon elő a szén-dioxid kibocsátásában az új nehézgépjárműveknek. Az új szabályozást az Európai Parlament már jóváhagyta, így immár semmilyen akadálya nincs az életbe léptetésének - tudósít az MTI.

Először 2025-ig 15 százalékos csökkenést kell elérni az új nehézgépjárművek emissziójában, majd öt évre rá a csökkentés mértéke a mai szinthez képest megduplázódik. A 30 százalék megegyezik az Európai Bizottság eredeti javaslatával. Időközben az egyeztető tárgyalásokon az EP megpróbálta 35 százalékra feltornászni a kötelezően előírt kibocsátás-csökkentést, de ebbe a Tanács nem ment bele.

Az új szabályozás nem írja elő kötelezően minden egyes modell számára, hogy 2030-as megfelelőjében már csak a mai érték 70 százaléka lehet a kibocsátás, hanem egy-egy gyártó átlagában kell érteni. Tehát az adott vállalat csak úgy gyárthat magasabb emissziójú modelleket, ha mellettük alacsonyabb (vagy elektromos meghajtás esetén zéró) kibocsátásúakat is piacra dob, amelyek ellensúlyozzák az előírástól való pozitív eltérést.

Mindez fontos lépés annak a vállalásnak a megvalósíthatóságában, hogy az EU emissziójának 2030-ra az 1990-es érték 60 százalékára kellene csökkennie. 

Rovatok