Index Vakbarát Hírportál

Alt-right Facebook a láthatáron

2019. június 13., csütörtök 12:00

Jordan Peterson napjaink egyik legismertebb, ugyanakkor legellentmondásosabb sztárpszichológusa. Néhány napja a budapesti Brain Baron is fellépett, és legfontosabb (vagy inkább legjobban eladható) mondanivalója a politikai korrektség, vagy az ő szóhasználatában a cenzúra elutasítása.

Minthogy jelenleg főként az úgynevezett Alt-right-hoz sorolható új-szélsőjobboldali véleményvezérek hangoztatják leginkább, hogy szólásszabadságukat korlátozza a PC diktálta cenzúra, nem meglepő, hogy gyakran hivatkoznak Petersonra, és elveire. Ő próbál (legalább a nyilvánosság szintjén) elhatárolódni a szélsőségektől -

mindenki döntse el, hogy mekkora sikerrel.

Az úgynevezett szólásszabadságért folytatott harca újabb állomásaként értelmezhető az a bejelentése, miszerint valamikor augusztusban be fogja indítani a cenzúramentes ellen-Facebookját, a Thinkspotot. Ez olyan közösségi hálózat lesz, amelyen elvileg mindenki mondhat, amit csak akar, és semmit sem fognak cenzúrázni, kivéve, ha erre bíróság kötelezi őket.

Peterson egy interjúban elmondta, hogy a hozzászólások átgondoltságát úgy kívánják biztosítani, hogy minimális hosszúságot írnak elő. Vagyis a feltételezésük szerint az idióták nem képesek hosszan hülyeségeket írni, és a hosszú szöveg csak okosság lehet.

Ha a komment minimális hosszúsága 50 szó, akkor muszáj némi szellemi energiát fektetni bele. Még ha troll vagy is, ettől afféle szellemes troll leszel.

Minden megjegyzésről szavazhatnak majd a többi felhasználók. Ha egy kommentet többen ítélnek rossznak, mint jónak, akkor az eltűnik. Ettől még előhívható, ha az olvasó a rejtett megjegyzéseket megjelenítő gombra kattint, de emiatt jóval kevesebben fogják látni.

Kérdés, hogy a Thinkspot mennyire válik a szabad véleménynyilvánítás platformjává, és mennyire fogják eluralni a másutt szalonképtelennek minősülő figurák. A szolgáltatás a szólásszabadság szolgálatának nemes célja mellett ugyanakkor még némi bevételt is termelhet Petersonnak,

ugyanis nem lesz ingyenes, elő kell majd fizetni rá.

Forrás: Newsbusters

Rovatok