Index Vakbarát Hírportál

Jön a fizetős Firefox

2019. június 13., csütörtök 09:16 | aznap frissítve

Az egykoron szebb napokat látott Mozilla böngésző jelenleg stabilan 9-10 százalékos részesedést birtokol a böngészők piacán. Ezzel alig előzi az Internet Explorert, míg a Chrome a piac kétharmadát dominálja. Mindenki emlékszik rá, hogy hajdanán a Microsoft Internet Explorerje úgy tett szert még ennél is erősebb uralkodói szerepre, hogy a korábbi nagyokkal (legfőképpen a Netscape-pel) szemben ingyen adták, és kvázi beépítették a Windowsba.

Azóta az Explorer napjai is leáldoztak, de egy körülmény maradandónak bizonyult: a böngészők ingyen vannak. Ebbe az állóvízbe dobott némi kavicsot a Mozilla vezérigazgatója, Chris Beard, aki a német t2n lapnak adott interjújában belengette

a prémium (értsd: fizetős) Firefox idén őszi megjelenését

- szemlézi a Gizmodo. Persze azért megmarad az ingyenes Firefox is. A fizetős ehhez képest beépített VPN-nek és felhőtárhellyel lesz felszerelve. Emellett Beard külön hangsúlyozta, hogy a Mozilla nem tervez pénzt kérni ezentúl olyan szolgáltatásokért, amelyek eddig ingyenesek voltak.

Úgy tűnik, a Mozilla PR-osai nem voltak felkészülve arra, hogy a főnök elkottyantja a fizetős Firefox tervét, mert amint Beard kezdett volna belemelegedni a részletekbe, gyorsan berekesztették az interjút, és a titoktartás terén kihívásokkal küzdő igazgatót kitessékelték a helyiségből.

Az elemzők azt valószínűsítik, hogy prémium Firefoxba elvileg érkező VPN (bár a részletek még meglehetősen képlékenynek tűnnek) a Mozilla és a ProtonVPN között tavaly létrejött parnerség valamiféle integrálása lehet. A ProtonVPN önállóan már nálunk is elérhető, de a Furefox-szak közös szolgáltatás jelenleg csak bizonyos amerikai felhasználók számára elérhető, és havi 10 dolláros előfizetés fejében működik. Beindításakor a Mozilla úgy nyilatkozott, hogy ezzel igyekeznek alternatív bevételi forrásokhoz jutni, hogy így támogathassák fő küldetésüket.

A prémium Firefox e projekt folyománya lehet.

Rovatok