Index Vakbarát Hírportál

Kínai kibertámadás a hongkongi tüntetések idején

2019. június 13., csütörtök 12:53 | aznap frissítve

A titkosított üzenetváltások lehetőségét kínáló Telegram üzemeltetői súlyos kibertámadást érzékeltek az új kiadatási törvény ellen szervezett hongkongi tömegtüntetések idején. A tüntetések szervezése főként a Telegramon keresztül folyt.

A meghiúsított művelet úgynevezett elosztott túlterheléses támadás (DDoS) volt, tehát a támadók olyan nagy forgalommal próbálták elárasztani a szolgáltatást, amely már ellehetetlenítette volna a működését.

Pavel Durov, a Telegram vezetője a Twitteren közölte, hogy a támadást főként kínai IP-címekről indították. A támadás kiterjedtségéből (másodpercenként 2-400 gigabájtnyi adatot próbáltak továbbítani a Telegramon keresztül) a vezető azt valószínűsíti, hogy

a támadás hátterében állami szereplők állhatnak.

A művelet részleges sikerrel járt, hiszen a Telegram bejelentése szerint az amerikai és néhány más országban élő felhasználók kapcsolódási problémákkal szembesülhettek.

A Telegramot számos esetben használták már korábban is tüntetések, ellenálló mozgalmak szervezéséhez, mivel kétrétegű titkosítását nagyon nehéz feltörni. Az appnak világszerte 200 millió felhasználója van, és kulcsszerepet játszott például a tavalyi iráni tüntetések szervezésében is.

Az alkalmazást ugyanakkor gyakran vádolják azzal, hogy végpontok közötti titkosítását nemcsak szabadságharcosok, de a terroristák is előszeretettel használják, lehallgathatatlan kommunikációs csatornaként. Erre hivatkozva a Telegramot be is tiltották Oroszországban, amikor a cég

megtagadta, hogy titkosítókulcsait átadja a KGB-utód Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (az FSZB-nek).

Forrás: CNN

Rovatok