Index Vakbarát Hírportál

A halálzónában állították fel a világ legmagasabb meteorológiai állomását

2019. június 14., péntek 09:29

Csütörtöki bejelentés szerint a kutatók öt automata meteorológiai állomást létesítettek a Mount Everest csúcsa alatt. 8430 méterrel a tengerszint felett, az oxigénhiányos halálzónában, a világ egyik legkeményebb időjárási környezetében hozták létre a Föld legmagasabb meteorológiai állomását.

Az új meteorológiai állomások kicsivel vannak magasabban, mint a szintén a Mount Everest Déli Hágóján (South Col) lévő eddigi rekorder. A National Geographic Society Mount Everest-projektjének keretében helyezték el őket – a társaság szerint ez az eddigi legkomplexebb Himalája-kutatás.

Fent 350 km/h-s szelek és mínusz 50 fokos fagy is előfordul, az állomások alkatrészeit  természetesen serpák segítették felvinni és felszerelni, a kutatók sziklákba fúrták a tartószerkezeteket – írja a Gizmodo.

Az időjárási adatok nem csak a hegymászókat segítik majd. Fontos információt adnak majd a magasabb légrétegekben fújó erős szelek, a jet streamnek nevezett futóáramlásokról, de a klímaváltozás miatt ütemesen olvadó, a Himalája alatt több millió ember életét veszélyeztető gleccserek állapotáról is. Előrejelzések szerint a Himalája és a környező hegyek jegének kétharmada is elolvadhat a további hőmérséklet-emelkedés hatására.

Rovatok