Index Vakbarát Hírportál

Az Akadémia az Alkotmánybírósághoz fordul, ha megcsonkítják

2019. június 14., péntek 14:08

Az Akadémiától a kutatóintézeteit elvevő törvényjavaslat nem elfogadható, visszavonása messzemenően indokolt – mondja az MTA Felügyelő Testülete. Az akadémiai gazdálkodás ellenőrzésére hivatott testület azután közölte álláspontját, hogy a parlament már el is kezdte tárgyalni Palkovics László minisztériumának csomagját, mellyel gyökeresen alakítanák át az egész magyar tudomány rendszerét, kötelezve az MTA-t, hogy adja át ingyenes használatba saját tulajdonát, és fogadja el, hogy a tudományos intézetek új irányító testületében meghatározó kormánytöbbség lesz.

A törvényjavaslat országgyűlési elfogadása esetén a súlyos aggályokra tekintettel az MTA részéről elengedhetetlen az alkotmányossági vizsgálat lefolytatásának kezdeményezése

– döntött az MTA Felügyelő Testülete június 12-i ülésén.

Állásfoglalásuk szerint Palkovicsék csomagja

  1. nem veszi figyelembe az ITM és az MTA közötti tárgyalásokon konszenzussal elfogadott elemeket, egyoldalúan felülírja azokat.
  2. A Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő vagyonelemek használatára vonatkozó szabályozás kiemelten nem elfogadható.
  3. „A törvényjavaslat tükrözi azt a szemléletet, amely indokolhatatlan mértékben háttérbe kívánja szorítani az alapkutatást.”
  4. Ha ezt így elfogadják, a kutatási támogatásról szóló döntés torz, a tudományosságnak és a kutatói közösségnek minimális részvételt biztosító eljárásrend szerint születik meg.

Ez a szemlélet elfogadhatatlan a hazai és az egyetemes friss tudásért, tudományosságért felelős MTA számára.

A legfajsúlyosabb rész arról, szól, hogy a felügyelő testület álláspontja szerint a súlyos aggályok miatt „az MTA részéről elengedhetetlen az alkotmányossági vizsgálat lefolytatásának kezdeményezése”. Magyarul azt mondják, hogy az Akadémia a Alkotmánybírósághoz fordul, ha a tervezetet a parlamenti többség megszavazza.

(Borítókép:  Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter és Lovász László az MTA elnöke (b-j) az Eötvös Loránd fizikus halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az MTA dísztermében 2019. április 8-án. – fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok