Index Vakbarát Hírportál

Katasztrofális vulkánkitöréstől tartanak Kamcsatkán

2019. június 14., péntek 13:37

Ismét aktív egy korábban kihunytnak hitt kamcsatkai vulkán, a kitörése katasztrofális lehet – állítja az MTI helyi szakértőkre hivatkozva.

Bármikor kitörhet

– mondta Ivan Kulakov vulkanológus. A tudósok két éve állapították meg, hogy a Kljucsevszkaja vulkáni csoporthoz tartozó Bolsaja Udina vulkán szeizmikus aktivitása növekszik. Tavaly két hónap alatt 559 kisebb földrengést regisztráltak a vulkán alatt. Idén februárban már egy, a Richter-skála szerinti 4,3-as erősségű rengést észleltek.

Azok a vulkánok, amelyekben régóta nem történt mozgás, különösen veszélyesek. „Az első kitörés nagyon erős lehet” – mondta Kulakov. Az aktív vulkánoknál az energia nem tud a belsejükben felhalmozódni, az inaktívaknál azonban katasztrofális lehet egy kitörés. Ha hamufelhőket bocsát ki, azok több ezer kilométer távolságba is eljuthatnak.

Bekerülve a sztratoszférába, a részecskék nagyon könnyen eljuthatnak a világ egy másik részére és megváltoztathatják a klímát. A légi közlekedésre is hatással vannak a hamufelhők, már kis koncentrációban is veszélyt jelentenek, a hamu ugyanis eltömítheti a gépek turbináját. 2010-ben az Eyjafjallajökull izlandi gleccservulkán a kitörésekor hatalmas mennyiségű hamut juttatott a levegőbe, átmenetileg megbénítva Észak- és Közép-Európa légi közlekedését.

Az északkelet-ázsiai Bolsaja Udina nem az egyetlen vulkán, amelyben mozgás kezdődött. Körülötte 20 kilométeres távolságban több mint tíz további vulkán van, melyek közül három nagyon aktív. Az 1200 kilométer hosszú Kamcsatka-félszigeten 160 vulkán található.

Rovatok