Index Vakbarát Hírportál

Kínában is indul az 5G , be akarják fogni a nyugatiakat

2019. június 14., péntek 08:24

Szeptemberre tervezik az  5G mobilinternet-szolgáltatás elindítását Kínában. Egyelőre a birodalom 40 városában kezd az ország legnagyobb mobilszolgáltatója, a China Mobile – írja kínai forrásokra hivatkozva az MTI. A  a China Mobile ügyfélszáma alapján globálisan is elsőnek számít.

Kína június 6-án adott ki kereskedelmi engedélyeket az 5G mobilszolgáltatásokra  a három legnagyobb belföldi telekommunikációs szolgáltatónak (China Mobile, China Unicom és China Telecom), valamint a kínai állami rádió- és televízióállomásokat összefogó China Broadcasting Networknek.

Dél-Koreában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Nagy-Britanniában az idei év második negyedévében már indítottak 5G szolgáltatásokat, Kínában azt remélik, hogy a hatalmas belső piacnak köszönhetően behozhatják őket. A hivatalos források szerint az 5G technológia 2020 és 2025 között bő 10 ezer milliárd jüan (439 ezer milliárd forint) gazdasági teljesítményt generálhat.

Kína azzal egy időben gyorsította fel az 5G hálózatok kiépítését, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva kizárta a Huaweit az ötödik generációs mobilhálózati fejlesztésekből. Washington vádjai szerint a Huawei hálózati berendezései lehetővé teszik a kínai hírszerzésnek, hogy hozzáférjen az adatforgalomhoz.

Rovatok