Index Vakbarát Hírportál

Nem kelt el Skinny, a párizsi dinoszaurusz

2019. június 14., péntek 08:36

Nem kelt el a párizsi átverésen egy ritka jó állapotú, nagy méretű dinoszaurusz megkövült csontváza. Az eladó legalább 1,2 millió eurót akart a 13 méter hosszú fosszíliáért, alku nincs.

A legmagasabb összeg, amit a 150 millió éves csontvázért ajánlottak, 1,15 millió euró volt, az eladó viszont 1,2 és 1,8 millió euró közötti leütéssel számolt, és jottányit sem volt hajlandó engedni a minimálárból.

A dinót így végül visszavonták az árverésről, amelyet addig is egy párizsi luxusszállodában tartottak. Pedig a 13 méter hosszú és 6,2 méter magas portéka szokatlanul jó állapotban van, csontjainak 90 százaléka eredeti, koponyája 70 százalékban ép. Testének több helyén megkövült bőrének maradványai is megtalálhatók – de tessék, ezeknek semmi nem elég jó.

A jura kor felső szakaszából származó őshüllőt 2012-ben találták Wyomingban. A mostani tulaj egy európai magánszemély, aki rekonstruáltatta és talapzatra helyeztette a csontvázat. A dinó két hónapig a londoni Heathrow repülőtéren volt kiállítva, és csak június 6-án került az InterContinental Paris-Le Grand szállodába, ahol megpróbálták eladni.

Több paleontológus véleménye szerint a Skinny becenevű fosszília egy eddig ismeretlen szauropodafaj lehet a diplodocidák (duplagerendások) családjából – írja az MTI.

Rovatok