Index Vakbarát Hírportál

Itt a neurális háló, ami észreveszi, ha valakit photoshopoltak

2019. június 15., szombat 10:34

A szépséghibák eltüntetésétől mára eljutottunk addig, hogy a deepfake technológiának köszönhetően bárki bárkinek a bőrébe belebújhat. Az egyik leggyakrabban használt képszerkesztő szoftver, a Photoshop gyártója az Adobe pedig elérkezettnek látta az időt, hogy fellépjen a kamu felvételek ellen, hogy bemutassa nem minden az, aminek látszik. 

Az Adobe és a Kalifornia Egyetem kutatói létrehoztak egy olyan mesterséges intelligenciát, ami nemcsak azt mutatja meg, hogy az adott képen végeztek módosításokat, hanem azt is, hogyan lehet azokat visszacsinálni - írja a CNET. Egy gond van csak vele, csak az Adobe termékével manipulált képeken veszi ezt észre, és főleg akkor, ha a Face Aware Liquify eszközzel nyúltak bele.

Az emberek az esetek 53 százalékban találják el , hogy egy képet retusálták, a neurális háló viszont 99 százalékban eltalálja, hogy mely felvételeket másították meg. Persze még bőven van hova fejlődni, hiszen ahogyan írtuk, ennek a programnak egyelőre megvannak a maga korlátai. 

Egyelőre még csak álmodozhatunk egy olyan varázslatos gombról, ami minden digitális módosítást semmissé tesz. A mai világban egyre kevésbé bízhatunk meg a digitális információkban, de alig várom, hogy folytathassuk a kutatásokat ezen a területen 

- nyilatkozta az Adobe részéről Richard Zhang.

Bővebben a programról itt olvashat!

Rovatok