Index Vakbarát Hírportál

Dalszövegek lopásával vádolják a Google-t

2019. június 17., hétfő 10:29

Megdönthetetlen bizonyítékok vannak arra, hogy a Google keresőeredményei közt másolt dalszövegek is felbukkannak - ezt állítja a zenei portált és dalszövegkereső appot működtető Genius Media.

A társaság azt kifogásolta, hogy amikor valaki rákeres egy dalra a Google oldalán, és a találati lista mellett megjelenik az adott dalnak a szövege, az sok esetben betűről betűre megegyezik azzal, amit a Genius tett közzé. Mivel már a Google oldalán látható a dalszöveg, ez értelemszerűen kevesebb forgalmat terel a Genius és többi hasonló szolgáltató weboldalára.

A Genius 2016-ban kezdte bevezetni a Google-t lebuktató vízjelezési módszert: megváltoztatta a dalokban az írásjeleket, az általa kitalált sorrendben váltogatva az egyenes és a ferde aposztrófokat. (Az egyik így ', a másik így ’ néz ki.) Ez alapján a Genius több mint száz egyezést talált.

Az elmúlt két évben többször figyelmeztették a Google-t a lopott dalszövegekre, amire a keresőcég azt mondta, hogy a partnereitől licenceli azokat. A Google most azt mondja, miután nyilvánosságra került az ügy, hogy kivizsgálja az esetet, és felmondja a szerződéseket, ha valamelyik partnere tisztességtelenül járt el. 

Rovatok