Index Vakbarát Hírportál

Dél-Koreában már lejárt lemez az 5G

2019. június 17., hétfő 10:45

A világ legtöbb országában – például hazánkban – még a 4G mobilhálózatokban rejlő lehetőségeket sem aknázták ki teljesen, az 5G embrionális állapotban van, de ez nem akadályozza meg Dél-Koreát abban, hogy belevágjon a 6G előkészítésébe.

Megtehetik, mert már több mint egymillió ember előfizetett 5G-re.

A Nokia, az Ericsson és a dél-koreai SK Telecom távközlési cég együtt vágott bele a kutatás-fejlesztési munkába, hogy megteremtsék a jövő mobilhálózatának alapját, ami ebben a korai fázisban még borzasztóan képlékeny dolog.

Nagyjából azt próbálják ilyenkor kitalálni, hogy milyen technológiákat szabványosítsanak, melyek legyenek azok a megoldások, amiket nagyjából az egész világban ugyanúgy fognak alkalmazni, ezzel biztosítva a mobilhálózatok közti átjárhatóságot.

Eközben azért az 5G-ről sem feledkeznek meg, és állami szinten azon dolgoznak, hogy a szupergyors és remek válaszidejű hálózatot megtöltsék tartalommal.

A szöuli városvezetés például autókhoz készít 5G-re épülő vezetéstámogató (ADAS) rendszert, és olyan nagy felbontású térképeket mellékel hozzá, amelyekkel a főváros 1600 busza és 100 taxija tud majd sofőr nélkül közlekedni az utakon. A dél-koreai hadügy pedig 5G-re és virtuális valóságra épülő kiképzési rendszert épít, hogy a katonák szimulációban gyakorolják a lövöldözést.

(ZDNet)

Rovatok