Index Vakbarát Hírportál

Az állam nyakig benne lesz az 5G kiépítésében

2019. június 18., kedd 15:23

Ha sikerül az árverésre bocsátott, 5G hálózatok kiépítésére alkalmas összes frekvencia használati jogát eladni, akkor legalább 85 milliárd forinttal lesz gazdagabb a magyar államkincstár - ez kiderül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által kedden közzétett dokumentációból, amely az alábbi árakat és egységeket tartalmazza.

Frekvenciasáv elnevezése  Értékesítési egységek darabszáma Kikiáltási ár egységenként
700 MHz 5 db 10 MHz-es egység 5 milliárd forint
2100 MHz 3 db 10 MHz-es egység 4 milliárd forint
2600 MHz 1 db 15 MHz-es egység 1 milliárd forint
3600 MHz 31 db 10 MHz-es egység 1,5 miliárd forint

Azt viszont már Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondta el 5G Koalíció (5GK) keddi konferenciáján, hogy az 5G kiépítésében Magyarországon az államnak is meg kell jelennie, mert ezáltal felgyorsulhat az infrastruktúra fejlesztése.

Júliusra elkészül az állam 5G stratégiája, lesz egy állami nyilvántartási és tervezési rendszer, és a miniszter szerint szükséges egy kormánybiztos kinevezése, aki segíti majd a fejlesztések koordinálását.

Jövőre már elérhető lesz az 5G az ipari létesítményekben, viszont a nagyvárosok és a főbb közlekedési útvonalak lefedettsége csak 2025-re várható - mondta Palkovics a konferencián. A 26GHZ frekvenciatartományban (a milliméteres hullámhosszon) csak 2020 után lesznek elérhetőek azok a rendkívül gyors válaszidejű és nagy kapacitású megoldások, amelyek az 5G legfőbb előnyét jelentik. 

Mint Palkovics László kifejtette, fontos része az 5G stratégiának, hogy az egyetemeknek és az iparvállalatoknak is fenntartanak dedikált frekvenciákat.

A két éve megalakult 5G Koalíciónak ma már 155 szakember a tagja, és az elnökségben felbukkan Jászai Gellért, a 4iG vezérigazgatójának neve is, aki az informatika területét képviseli. 

A kormányzatot Palkovics László miniszter, a távközlést Budai J Gergő, a Vodafone vezérigazgató-helyettese, az eszközgyártókat Jakab Roland, az Ericsson regionális igazgatója, a tudományos területet Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) dékánja, a szakmai szervezeteket Kövesi Gabriella, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) elnöke, a kamarákat pedig Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke képviseli.

(MTI)

Rovatok