Index Vakbarát Hírportál

Színes lyukat ütött a Marsba egy szikla

2019. június 18., kedd 09:00

Kisebb szikla találta el a vörös bolygó felszínét, és a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda fényképei alapján a kutatók szerint 15-16 méteres, elképesztő színekben pompázó kráter keletkezett a becsapódás nyomán, mintha valaki tintát cseppentett volna oda.

A becsapódás a Valles Merineris régióban, a marsi egyenlítő viszonylag meleg környékén történt, pár korábbi kráter közelében. A tudósok szerint a becsapódással akár némi jég is a felszínre kerülhetett.

Az űrhajó közel másfél évtizede kémleli a Mars felszínét a nagy felbontású kamerájával, és ritkán észlel hasonlót. A High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) nevű kamera színes felvétele még áprilisban készült, és június 6-án publikálták, azt viszont nem tudják, hogy mikor volt a becsapódás.

Annyi bizonyos, hogy valamikor 2016 szeptembere és 2019 februárja között keletkezhetett a kráter, mert az adott területről készült korábbi felvételeken még nem volt látható.

Sajnos manapság még nem kering annyi űrszonda a Mars körül, hogy ennél gyakrabban fényképet tudjunk készíteni a bolygó minden egyes négyzetméteréről.

A kutatók becslései alapján a becsapódó szikla körülbelül másfél méteres lehetett, ami a Föld sűrűbb légkörében elégett volna, sohasem jutna el a felszínig. Az is valószínű, hogy egyetlen tömör kődarab volt, mert ha nem így lenne, darabokra tört volna.

(Space.com)

Rovatok