Index Vakbarát Hírportál

Tavaly 224 ezer pedofil felvételt fogtak az interneten

2019. június 19., szerda 16:28

Tavaly összesen 155 ezer bejelentés érkezett a gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen küzdő INHOPE szervezet különböző nemzeti jogsegélyszolgálataihoz, köztük a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által működtetett Internet Hotline-ra, és ezek alapján 224 ezer illegális felvételt találtak.

Az illegális tartalmak 80 százalékán kislányok szerepelnek, és a felvételek 90 százalékán 13 éves vagy fiatalabb gyermekek szerepelnek.

Magyarország szerencsére nem túl vonzó a pedofil bűnözők körében, az Európában bejelentett tartalmak csupán 0,009 százalékát találták hazai szervereken. Ez javulás 2017-hez képest, amikor még 0,14 százalék volt a hazai találatok aránya.

Magyarországon 2018-ban összesen 95 bejelentés volt

Egy évvel korábban még csak 56, ehhez képest jelentős a növekedés. A jogsegélyszolgálat 62 esetben értesített más tagországot, hogy szóljanak a helyi nyomózó hatóságnak, és 29 ügyben kellett értesíteni a Nemzeti Nyomozó Irodát.

Hollandiában a legsúlyosabb a helyzet

Az INHOPE által feltárt összes felvétel közül majdnem minden második - 44 százalék - holland szervereken volt, az európai bejelentéseknek pedig a 75 százaléka ezt az országot érinti. A globális szégyenrangsorban az Egyesült Államok a második 25 százalékkal, majd Oroszország (9 százalék), Franciaország (6 százalék) és Szlovákia (5 százalék) követi a sorban.

Európai szerverekre helyeződött át a pedofil tartalmak tárolása, miután az elmúlt években szigorodott az észak-amerikai szabályozási környezet, a hatóságok elkezdtek pedofil tartalmakra kihegyezett keresőmotorokat használni, és a szolgáltatók egyre komolyabban veszik az önmonitorozást.

Nagyon fontos szólni

A pedofília elleni fellépés hatékonysága azon múlik, hogy a szervezetek minél több vizuális tartalmat megismerjenek, ezeken a szörnyű felvételeken ugyanis sokszor látható a háttérben olyan részlet, amely segít nyomra vezetni a hatóságokat - figyelmeztet az INHOPE és az NMHH.

Rovatok