Index Vakbarát Hírportál

Úgy néz ki, 2100-ra megáll a Föld túlnépesedése

2019. június 19., szerda 12:37

Most körülbelül 7,7 milliárd ember él a Földön, és ehhez évente 1-2 százalékot kell hozzáadni a szaporodás jelenlegi rátája alapján. Ez az ütem viszont az ENSZ jelentése (pdf) szerint folyamatosan lassul, és amikor 2100 környékén eléri a populáció a 10,9 milliárdot, már csak 0,1 százalékos évenkénti bővüléssel kell számolni. 

Ennek az a fő oka, hogy egyre kevesebb gyerek születik világszerte, és a globális termékenységi arányszám lassan a populáció önfenntartó szintje alá esik. Egy társadalom akkor tudja fenntartani a méretét, ha minden egyes nőre átlagosan 2,1 születés jut. 

Egyelőre bővül az emberiség mérete, mert a globálisan 2,5 születés jut egy nőre, ám az előrejelzések szerint 2100-ban már csak 1,9 lesz ez az arányszám.

Ezzel párhuzamosan az emberiség átlagéletkora is jelentősen megnő, a mostani 31 évről 42 évre, és az évszázad végén majdnem 881 millió ember lesz 80 évnél idősebb. A legtöbb idős ember Latin-Amerikában és a Karib-tenger térségében él majd.

Afrikában ugrik a legnagyobbat a populáció mérete, a 2020-ban várható 1,3 milliárdról egészen 4,3 milliárdra, miközben Európa lakosságának száma már 2021-ben tetőzik, és esésnek indul. Ázsia népessége egészen 2055-ig növekszik, majd csökkenésnek indul, Észak-Amerika pedig elsősorban a bevándorlás miatt lesz népesebb, mint most.

A népesedésnek egyre súlyosodó következményei lesznek, hiszen az emberiség más most túlzott mértékben használja a Föld erőforrásait. A jövőben a klímaváltozás miatt jelentősen csökkenni fog a megművelhető földterület, a szélsőségessé váló időjárás és a növekvő tengerszint százmilliók életére lesz katasztrofális hatással.

Persze az ENSZ számításaiban van némi bizonytalanság: és 9,4 és 12,7 milliárd közöttire becsülik a várható populációt 2100-ban. Ez nagyban függ attól, hogy a növekedésben leginkább érintett országokban mennyi erőforrást fordítanak a lányok és a nők oktatására, hogyan javul az egészségügyi ellátás, milyen hatással lesz az emberek életben maradási esélyeire a klímaváltoztás, és a globális változások milyen konfliktusokat okoznak.

Rovatok