Index Vakbarát Hírportál

Végre jól működik egy aggyal irányított robot

2019. június 20., csütörtök 17:15

Újfajta szenzorokkal és mélytanuló algoritmusokkal sikerült pontosítani az emberi agy mélyén keletkező jelek érzékelését, és ennek hála pontosabban lehet gondolattal irányítani dolgokat. A Carnegie Mellon és a Minnesotai Egyetem kutatói Bin He professzor vezetésével értek el áttörést a beültetett elektróda nélküli érzékelés területén.

Agyban jobb

A mozgáskorlátozott embereknek nagy segítség lenne, ha pusztán a gondolataikkal tudnának elektromos eszközöket, mondjuk egy kifinomult robotkart irányítani. Ehhez viszont elég pontosan kell érzékelni az agyhullámokat. Agyi implantátumokkal ez korábban is működött, ám a megfelelő beültetés óriási felkészültséget igényel, és még ezzel együtt is igen kockázatos sebészeti beavatkozás.

Sokkal szabadabban lehet kísérletezni a koponyán kívüli eszközökkel, ám a fejbőrre helyezett szenzorok túl sok zajt érzékelnek. Ahhoz, hogy egy robotkar ne hadonásszon összevissza, tisztán kell venni a páciens gondolatait.

Bin He és munkatársai viszonylag jó eredményt értek el, kísérleteikben a résztvevők nagyjából folyamatosan követni tudták a gondolatvezérelt robotkarral a kijelzőn megjelenő pontot. Módszerükben nemcsak az algoritmusokat finomították, hanem a páciensek előzetes vizsgálatára és képzésére is nagy hangsúlyt fektettek.

(TechXplore, Science Robotics)

Rovatok