Index Vakbarát Hírportál

Először sikerült felvenni, milyen dallal csajozik a világ legritkább bálnája

2019. június 20., csütörtök 19:20

A világ egyik legritkább bálnája, a csendes-óceáni északi simabálna, amiből mindössze nagyjából 200 példány él, és a születési ráták alapján a faj valószínűleg 100-200 éven belül ki fog pusztulni.

Mivel nagyon ritka, ezért nem tudnak sokat a kutatók erről az állatról, de a napokban komoly felfedezés történt - írja a Reuters. Először sikerült felvételt készíteni arról, hogy egy ilyen állat énekel, egészen pontosan valószínűleg párkeresési céllal ad ki hangokat miközben rója a Csendes-óceán északi részét.

Az állat énekét korábban már megfigyelték, 2010-ben sikerült elcsípni, de akkor a kutatók nem tudták megállapítani, hogy valóban a különösen ritka állat énekét hallják-e. Sűrű ködben készült a felvétel, ezért az éneklő állatot nem látták, ezért nem merték biztosra mondani a dolgot.

A most nyilvánosságra hozott felvétel 2017-ben készült, egy hím hallható rajta. És biztosan mondják a kutatók, hogy egy csendes-óceáni északi simabálna énekéről van szó. Ezúttal ugyanis látták az állatot a felvétel idején, ráadásul további akusztikai vizsgálatok is megerősítették, hogy a ritka fajt sikerült megfigyelni.

A csendes-óceáni északi simabálna a bálnavalászat miatt sodródott a kihalás szélére. Az akár 18 méteresre is megnövő állatok voltak az egyik leginkább kedvelt célpontok a csendes-óceáni bálnavadászatok idején, mert viszonylag lassan, komótosan úszkálnak, ráadásul annyira zsírosak, hogy amikor megölik őket, akkor fennmaradnak a víz felszínén.

Rovatok