Index Vakbarát Hírportál

Öt év alatt, de sikerült kifejleszteni az újrahasznosítható fogkrémes tubust

2019. június 20., csütörtök 21:21 | négy éve frissítve

A Colgate bejelentette, hogy kifejlesztette az első, tömeggyártásra alkalmas és egyben újrahasznosítható fogkrémes tubusát – írja a CNN.

Meglepő, de a fogkrémes tubusok szinte kivétel nélkül teljesen alkalmatlanok az újrahasznosításra. Két dolog miatt is: egyrészt a felhasznált műanyag sem jó erre a célra, másrészt az adalékanyagként használt alumínium miatt sem tudják újrahasznosítani a tubusokat.

A Colgate célja, hogy 2025-re minden terméküknél átálljanak az újrahasznosítható csomagolásra, ezért már öt évvel ezelőtt elkezdték kifejleszteni az új tubust.

Nagy sűrűségű polietilénnel (HDPE) kezdték a kísérleteket, a vajas tégelyektől kezdve az üdítőitalokon át a tisztítószeres flakonokig nagyon sokmindent gyártanak ebből az újrahasznosítható anyagból. A probléma az volt, ahogy az az előző felsorolásból is látszik, hogy az ilyen csomagolások nem túl rugalmasak, nem lehet könnyedén összenyomni ezt a műanyagot, ami a fogkrém tubusánál kifejezetten fontos szempont.

A próbálkozások akkor vettek jó irányt, amikor különféle sűrűségű polietilénrétegekből alakították ki a tubust. Így sikerült elérni, hogy a tubust össze lehessen nyomni, alkalmas legyen a tömeggyártásra, illetve azt is, hogy a tubus teljesíti az összes szükséges előírást.

A cég azt tervezi, hogy az USA-ban 2020-tól kezdi majd bevezetni az új tubust, és ha minden jól megy, akkor ezután rövid időn belül globálisan is elterjedhet az eggyel kevésbé környezetszennyező fogkrémes tubus.

Rovatok