Index Vakbarát Hírportál

Mítikus macskarókát találtak Korzikán

2019. június 20., csütörtök 09:48

Karakteres macskát fedeztek fel francia vadvédelmi szakértők Korzikán, és úgy vélik, egy új fajt találtak, amely régóta szerepel a sziget legendáiban. A macskaróka néven ismert, vörös bundájú macska jóvan nagyobb a házimacskánál, a fülei is szélesebbek, és jókora szemfoga van. sűrű és selymes bundája természetes módon távol tartja a bolhákat, kullancsokat és tetveket.

Közel 100 centiméter hosszú az orrától a farka végéig

A helyi történetekben egyenesen azzal vádolják az állatot, hogy kecskékre és anyajuhokra is rátámad. Ezt még nem sikerült igazolni, egyelőre annak örülnek, hogy végre a rendkívül félénk éjszakai állat nyomára bukkantak.

A vadvédelmi szakértők először 2008-ban találkoztak egy ilyen állattal, ennek nyomán vágtak bele a felkutatásába. 2016 óta tizenhat egyedet azonosítottak, és ezek közül tizenkét nőstényt elfogtak és alaposan megvizsgáltak. 

Eldugott helyeken él a rókamacska, ahol el tud rejtőzni fő ellensége, a rá vadászó szirti sas elől. Sok mindent kell még kideríteni a fajról, például a táplálkozási és a szaporodási szokásait, és az eredetével kapcsolatban is bizonytalanok a kutatók.

A macskaróka a DNS-e alapján különbözik az európai vadmacskától (Felis silvestris silvestris), ugyanakkor közeli rokona az afrikai macskának (Felis silvestris lybica). Elképzelhető, hogy földművesek vitték a szigetre több mint nyolcezer évvel ezelőtt.

(Geek.com)

(Borítókép: Pascal Pochard-Casabianca / AFP)

Rovatok