Index Vakbarát Hírportál

Szélvédő helyett 4K tévé lesz a NASA X-59 repülőjén

2019. június 20., csütörtök 14:56 | aznap frissítve

A NASA X-59 QueSST kísérleti repülőgépnek korábban soha nem látott pilótafülkéje lesz, középen egy hatalmas 4K kijelzővel, ahol általában egy ablak szokott lenni.

Az X-59 viszont semmilyen szempontból nem szokványos repülőgép. Úgy kell a hangsebességnél jóval gyorsabban repülnie, hogy elkerülje a hangrobbanást. Vagy legalábbis a földfelszínen ne lehessen hallani semmit belőle.

Ehhez nagyon oda kell figyelni a gép aerodinamikájára, amibe nem fér bele a pilótafülkék más gépeken megfigyelhető üvegbuboréka, de még egy picike szélvédő sem. A pilóta csak a különleges formájú szárnyak fölött oldalra és a feje fölött tud kinézni, ha a valóság érdekli. Ha a repülőgép orra előtti dolgok érdeklik a pilótát, akkor elég lesz rápillantani a 4K monitorra, amely két külső kamera képét közvetíti.

A pilótákat biztosan nem zavarja majd, hogy egy monitoron kémlelik a külvilágot, hiszen sokat gyakorolnak számítógépes szimulátoron.

Az X-59 fejlesztésén a Lockheed Martin dolgozik, egy éve kapott erre a NASA-tól közel 250 millió dollárt, és 2021-re kell elkészülnie.

Rovatok