Index Vakbarát Hírportál

Trump öt újabb kínai szervezetet tett tiltólistára

2019. június 21., péntek 20:27

A Trump-kabinet öt újabb kínai szervezetet tett fel a tiltolistájára, a Huawei mellé, írja a New York Times. A feketelistára felkerült egy kínai technológiai kutatóintézet, a nem lakossági felhasználású szuperszámítógépeket gyártó Sugon és a Sugon három leányvállalata.

A jövőben csak kormányzati engedéllyel üzletelhetnek amerikai cégek ezekkel a szervezetekkel, hogy így akadályozzák meg, hogy a kínai állam hozzáférjen az amerikai technológiai innovációkhoz.

A pénteki döntés azért jelentős, mert mindössze egy héttel előzi meg Donald Trump és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóját. Pedig a két elnök között már így is elég feszült a viszony.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium még május közepén tette tiltólistára a Huawei-cégcsoportot, a rendeletben nemzetbiztonsági okokra hivatkoztak. Ez a lépés azt jelentette, hogy olyan nagyvállalatoknak kellett felfüggeszteni az üzleti tevékenységet a kínai céggel, mint a Google, vagy a Microsoft, de számos beszállítójuknak, alkatrészgyártójuknak is meg kellett szüntetnie a kapcsolatot a céggel a jogszabály miatt. Cikkeink a témában itt:

Rovatok