Index Vakbarát Hírportál

A lefagyasztott spermiumok eljuthatnak oda, ahol ember még nem járt

2019. június 24., hétfő 12:19

Ha a Szexmisszió című kultikus lengyel szatírában szereplő, kizárólag nőkből álló társadalom egyszer úgy döntene, hogy kolonizálni akarja a Marsot, akkor a szaporodást minden gond nélkül megoldhatnák lefagyasztott hímivarsejtekkel. Az európai szaporodásbiológiai társaság minapi bécsi konferenciáján bemutatott kutatási eredmények szerint ugyanis

a spermiumoknak meg se kottyan a súlytalanság.

A kísérletek szerint a mikrogravitációnak kitett fagyasztott spermiumok a kezelés után is hasonló tulajdonságokat mutattak, mint a kontrollként használt hímivarsejtek. Vagyis nem tett bennük kárt az űrutazás.

A konferencián előadott az első brit űrhajós, Helen Sharman, aki elmondta, hogy két évvel ezelőtt a NASA készíttetett egy tanulmányt az asztronauták hosszú távú űrutazások idején lángra lobbanó szexuális vágyairól. Az írást nem hozták nyilvánosságra, de a konklúziója szerint érdemes lenne inkább egynemű (csupa férfiből vagy nőből álló) legénységeket indítani, mert azokon belül nagyobb a csoportkohézió.

Értsd: kisebb eséllyel alakulnak ki szerelmi háromszögek.

Márpedig ha az első telepes űrhajók fedélzetén is csak nők utaznának, akkor spermabankokból kellene biztosítani a majdani megtermékenyítésükhöz szükséges hímivarsejteket. A spermabank űrbéli szállítása pedig a most ismertetett kísérlet eredményei szerint különösebb probléma nélkül megvalósítható.

Tíz egészséges önkéntes donortól vettek spermamintát, és ezt küldték föl fagyasztva az űrbe. A kutatók elmondták, hogy a korábbi vizsgálatok folyékony állapotú, űrbe küldött spermát vizsgáltak, és ott jelentősen lecsökkent a sejtek mozgékonysága, vagyis károsodtak. Viszont itt fagyasztva voltak, és úgy tűnik, ez megvédte őket.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy ebben a vizsgálatban nem küldtek fel spermiumokat az űrbe, a mikrogravitációt egy repülőben állították elő, vagyis összehasonlíthatatlanul rövidebb ideig tartott, mint amilyen hosszú például a Mars-utazás lenne.

Forrás: Guardian

Rovatok