Index Vakbarát Hírportál

Az irániak szerint az amerikai kibertámadás sikertelen volt

2019. június 24., hétfő 13:00 | aznap frissítve

Ahogy lapunk is beszámolt róla, hogy az Egyesült Államok kibertámadást indított csütörtökön iráni fegyverrendszerek számítógépei ellen, miközben Donald Trump elnök lefújta az először jóváhagyott megtorló csapást az amerikai drón lelövése miatt. Az iráni telekommunikációs miniszter a sajtóhírekre reagálva hétfőn

azt állította, hogy a támadás nem volt sikeres.

A Washington Post információi szerint a támadást már azelőtt is tervezték, hogy Trump elnök megindította volna a később lefújt konvencionális támadást Irán ellen. Az amerikai verzió szerint azonban a támadás sikeres volt, és használhatatlanná tette az iráni rakétakilövő rendszereket.

Mohammad Javad Azari Jahromi, az iráni infokommunikációs miniszter a Twitteren azt írta, hogyaz amerikaiak "keményen próbálkoztak, de a támadássikertelen maradt". Azt is hozzátette, hogy

tavaly 33 millió kibertámadást semlegesített az iráni tűzfal.

A miniszter az ilyenkor szokásos szóhasználattal kiberterrorizmusnak nevezte a támadást, amellyel a Reuters szerint a 2010-ben felfedezett, a gyanú szerint amerikai-izraeli közös műveletként telepített Stuxnet vírusra utalt, amellyel használhatatlanná tettek számos urándúsító berendezést.

Az iráni külügyminisztériumi szóvivő szerint az eset bizonyítja, hogy az iráni kibervédelem erős, és az efféle agresszió miatt a nemzetközi jogi fórumokon követelhetnek elégtételt. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy nincs szándékukban tovább növelni a régiót jellemző feszültséget, és el akarják kerülni az eszkaláció következményeit.

Rovatok