Index Vakbarát Hírportál

1,4 milliárd forintos antik kínai tálban tartottak teniszlabdákat

2019. június 25., kedd 10:26

A zürichi Koller aukciósház minapi árverésén 4,8 millió svájci frankért kelt el egy XVII. századi bronz füstölőedény. Az edényben az értékéről mit sem sejtő tulajdonosai mindenféle apróságot, például teniszlabdákat tartottak.

A főnixmadarakkal díszített bronz tálat egy svájci család vásárolta Kínában egy nyaraláson. Miután hazahozták a műtárgyat, felmerült bennük, hogy értékes lehet, ezért több aukciósházzal, régiségkereskedővel is kapcsolatba léptek, de mindenki lepattintotta őket. Még egy berlini múzeumnak is felajánlották, de őket sem érdekelte.

Néhány próbálkozás után belátták, hogy a tál valójában értéktelen, de mivel amúgy tetszett nekik, nem dobták ki, hanem használni kezdték.

Beledobtak mindenféle kezük ügyébe kerülő tárgyat, amit hirtelen nem tudtak máshová tenni.

Aztán egyszer csak (a hírben nem részletezett módon) a zürichi Koller aukciósház szakértői is megpillantották a bronzedényt, és az ő érdeklődésüket felkeltette. Az értékelésük szerint a késői XVII. századból való, és füstölő anyagok égetésére szolgált. Egy hongkongi régiségvásáron is kiállították, ahol kisebb fajta szenzációt okozott.

Összesen harminc licitáló tett rá ajánlatot az árverés közben, végül pedig 4,8 millió svájci frankért kelt el. Az aukciósház szakértői szerint a főnixmadarat és a babarózsát mintázó díszítés miatt az is elképzelhető, hogy

egy kínai császár udvartartásának része volt.

Forrás: CNN

Rovatok