Index Vakbarát Hírportál

A Csernobil az új Trónok harca, nem tudunk betelni vele

2019. június 25., kedd 13:18 | aznap frissítve

A HBO sok pozitív kritikát kapott ötrészes minisorozata újból az érdeklődés fókuszába helyezte az 1986-os csernobili atomerőmű-balesetet. Ez érzékelhető a magyar Wikipédia látogatottsági statisztikáin is.

Az Ariosz piackutató cég által működtetett Wikipédia-toplista tanúsága szerint az atomkatasztrófáról szóló Wikipédia-szócikk látogatottsága majdnem a duplája a második legnépszerűbb oldalénak (amely egyébként Wittelsbach Erzsébet magyar királynéről szól).

Egyértelműen az HBO-sorozat hatásának tulajdonítható, hogy a csernobili baleset már egy hónapja stabilan a top 3 legnépszerűbb Wikipédia-szócikk között van, ezen belül 17-szer volt listavezető. A Csernobilhoz kapcsolódó egyéb oldalak látogatottsága is látványosan megugrott, főként az újabb epizódok vetítése után.

Összességében több mint 928 ezer oldalletöltést regisztráltak ezeken az oldalakon

Noha a sorozat már három hete véget ért, az érdeklődés (legalábbis a Wikipédia-látogatások szintjén) csak most kezdett csökkenni. Természetesen nem ritka, hogy egy különösen sikeres tévésorozat témája a média egyéb felületein is megugró érdeklődést generál. Érdekes viszont, hogy a Trónok harca messze nem váltott ki a Csernobilhoz hasonló tudásvágyat, és nem kezdték el tömegek böngészni a Wikipédiát.

Vélhetően az okozza a különbséget, hogy a Csernobil megtörtént eseményt dolgoz fel, méghozzá egészen valósághűen, így az érdeklődők joggal feltételezhetik, hogy a tévében látott eseményeknél több információhoz juthatnak az enciklopédiából.

Rovatok