Index Vakbarát Hírportál

Klímaapartheid jöhet az ENSZ szerint

2019. június 25., kedd 12:29

Philip Alston, az ENSZ extrém szegénységi és emberi jogi jelentéstevője szerint hamarosan megvalósulhat a disztópikus filmek legnyomasztóbb toposza: a társadalom felbomlása, a gazdagok és a szegények közötti szakadék ma még elképzelhetetlen mélyülése.

Az éghajlatváltozás súlyosbodása az emberi jogok zárójelbe helyezését válthatja ki, amikor a gazdagok a szegényeket eltiporva menekülnek az élhetetlen éghajlat elől, és senki sem fog törődni azokkal, akik nem rendelkeznek a pénz jelentette érdekérvényesítő erővel.

A globális felmelegedés felül fogja írni az élethez, a ivóvízhez, az élelemezéshez és a lakhatáshoz fűződő emberi jogokat, vagyis lerombolja a demokráciát és a jogállamot.

Alston szerint senki sem tesz eleget a fenyegetés súlyosságához mérten, se az ENSZ, se a kormányok, se a cégek.

Az emberi jogok talán nem élik túl az elkövetkező krízist.

A jelentés néhány politikust név szerint is kiemel. Így Trumpot kárhoztatja a klímakutatás aktív elhallgattatásáért, illetve Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnököt azért, mert megnyitja az amazóniai esőerdőt a bányatársaságok előtt. Néhány pozitív fejleményt is kiemel, így a fosszilis tüzelőanyagokat kitermelő vállalatokkal szembeni jogi eljárásokat és a Greta Thunberg svéd gimnazista által életre hívott diákmozgalmat.

A klímaváltozás azzal fenyeget, hogy semmissé teszi az előző fél évszázad fejlődését az emberiség egészségi állapotában és a szegénység visszaszorításában. Mégis a demokrácia és a jogállam, illetve a emberi és polgárjogok széles skálája van a legnagyobb veszélyben. A közösségi elégedetlenség, a növekvő egyenlőtlenség és a széles tömegek jogfosztottsága valószínűleg tüzelni fogja a nacionalista, idegengyűlölő, rasszista reakciókat. Alston szerint

a „klímaapartheid” forgatókönyvét kockáztatjuk, ahol a gazdagok megvásárolják maguknak a menekvést, miközben a többiek magukra maradnak a szenvedésükkel.

A szcenárió nem lenne példa nélküli. Amikor a Sandy hurrikán hét évvel ezelőtt elöntötte New Yorkot, a szegények mindenüket elveszítették, és földönfutókká váltak, miközben a Goldman Sachs pénzintézet székházát a saját maguk által beszerzett homokzsákok garmadája védte meg az időjárás viszontagságaitól.

A jelentés szerint az eddigi klímaegyezmények fabatkát sem értek, még a 2015-ös párizsi megállapodás nyomán is a 3 Celsius-fokos felmelegedést prognosztizáló pályán maradt a világ, ami továbbra is katasztrofális következményekkel járhat.

Forrás: Guardian

Rovatok