Index Vakbarát Hírportál

A légszennyezés terméketlenné teheti a nőket

2019. június 26., szerda 09:29

Bár a női termékenység legerősebb faktora az életkor, a légszennyezés ugyancsak hozzájárulhat a potenciális termékenység csökkenéséhez - ez a fő megállapítása a Modenai Egyetem kutatói kutatásának.

1318 modenai nőtől vettek hormonmintát, és az anti-Müller hormon (AMH) koncentrációját mérték, amely fontos indikátora a női meddőségnek. Az AMH a petefészekből szabadul fel, és szintje összefügg az ováriumokban várakozó életképes petesejtek számával.

Az AMH-szinteket a légszennyezés mértékével (különösen a finom szemcseméretű porral és a nitrogén-oxidok koncentrációjával) korreláltatták, amit a nők lakóhelye alapján becsültek.

A vizsgálatunkban a lakóhelyen mérhető légszennyezés magas szintje kapcsolatban állt a petefészekben lévő életképes petesejtkészlet súlyos megfogyatkozásának megemelkedett kockázatával

- nyilatkozta a New Scientistnek Antonio La Marca, a kutatás vezetője. A kissé bürokratikusan megfogalmazott eredmény magyarra fordítva azt jelenti, hogy akik szennyezett levegőjű helyen élnek, azok termékenysége csökkenhet.

Ugyanakkor az eredményeket némi távolságtartással kell kezelni, ugyanis az egyes nőkre nehezedő konkrét légszennyezés mértékét nem vizsgálták. Továbbá korrelatív vizsgálatról van szó, vagyis két mérhető tényező együttmozgását elemezték.

Ok-okozati kapcsolatot ebből nem lehet bizonyítani, elképzelhető, hogy a szennyezettebb levegőjű helyen élő nők egyéb körülményei is a termékenységük csökkenését okozzák. A rosszabb levegőjű környéken általában szegényebbek laknak, akik többet dohányoznak, silányabb ételeket fogyasztanak, többet dolgoznak, mentális egészségük is rosszabb lehet és így tovább.

Ettől függetlenül nem lenne meglepő, ha a légszennyezettség önmagában is csökkentené a termékenységet.

Rovatok