Index Vakbarát Hírportál

Karácsonyra érkezik az életnagyságú Commodore 64 klón

2019. június 26., szerda 12:32

Tavaly annak ellenére hatalmas sikert aratott a számos előre feltöltött retró játékkal szállított C64 Mini konzol, hogy a klasszikus billentyűzetet mintázó kialakítása valójában csak kamu volt, a gombokat még csak lenyomni sem lehetett.

A gyártó Retro Games meghallotta a rajongók panaszát, így idén december 5-én piacra dob egy, immár a teljes méretű C64-re megszólalásig hasonló, és működő billentyűzettel felszerelt változatot.

Az ár a tavalyi 100 dolláros árnál kissé magasabb, 120 dollár lesz.

A mérethű C64 replikát egyébként már évekkel ezelőtt árulni akarták, de akkor nem jött össze a projekt közösségi finanszírozására indított Indiegogo-kampány kezdetén kitűzött célösszeg.

A C64 konzol bejelentése így nem számít meglepetésnek, különösen azután, hogy más klasszikus játékkonzolok (így a NES) miniatürizált változatai az elmúlt években hatalmas sikert arattak a 80-as évek mára fizetőképes felnőtté érett gyermekeinek körében.

A most beharangozott C64 konzol tehát elölről nézve az 1982-ben megjelent klasszikus tökéletes másolata lesz. Előre telepített Basickel szállítják, és dönthetünk majd arról, hogy a C64-et vagy elődjét, a Commodore Vic 20-at utánozza-e. Belül persze valójában modern eszközről van szó (így a vaskos billentyűzet belseje valószínűleg üresen fog kongani): HDMI porton keresztül lehet a digitális tévékhez csatlakoztatni, bár maximális felbontása csak 720p lesz.

Ugyanaz a klasszikusjáték-gyűjtemény lesz rá előtelepítve, amivel a C64 Mini érkezett, de kétszer annyi, tehát négy USB-porton keresztül lehet majd perifériákat hozzákapcsolni. A csomagban található retró joysticken is javítottak a gyártó ígérete szerint, mert ez váltotta ki a legtöbb negatív értékelést a tavalyi modellel szemben.

A játékokat pedig természetesen a klasszikus LOAD “*”,8,1 paranccsal lehet majd behívni.

Forrás: Gizmodo

Rovatok