Index Vakbarát Hírportál

Már a második floridai város hódolt be a zsaroló hekkereknek

2019. június 26., szerda 14:50

Bár minden kiberbiztonsági gyorstalpaló első üzenete, hogy ha véletlenül zsarolóvírussal támadó hekkerek csapdájába kerülünk, semmiképpen sem fizessünk nekik váltságdíjat, úgy tűnik, hogy ez a jó tanács nem jutott el két floridai város önkormányzatáig.

Mivel ők bizony fizettek. Összesen több mint egymillió dollárt.

A Lake City-beli városatyák úgy határoztak, hogy kifizetik a támadók által követelt félmillió dollárt bitcoinokban, miután már két hete volt használhatatlan a teljes önkormányzati számítógépes rendszer. Az ugyancsak Floridában található Riviera Beach városi tanácsa két hete fizetett 600 ezer dollárt a hekkereknek, akik támadásukkal sikeresen elzárták az önkormányzat dolgozóit az igazgatási feladatokhoz elengedhetetlen fájloktól.

A Lake City-beli rendszergazdák néhány perccel a támadás kezdete után lekapcsolták a hivatali számítógépeket a rendszerről, de akkor már késő volt. A tisztségviselők kizáródtak az email-fiókjaikból, a lakosok pedig nem tudták online befizetni az önkormányzati számláikat.

A város biztosítóját megkeresték a hekkerek, és megállapodtak vele a 43 bitcoinos (nagyjából félmillió dolláros) váltságdíjról. A döntéshozók számára a váltságdíj megfizetése tűnt a számítógépes rendszer feletti ellenőrzés visszaszerzése leghatékonyabb módjának.

A biztosítás fedezi a váltságdíj nagy részét, mindössze 10 ezer dollárt kell az adófizetőknek kifizetniük.

A Riviera Beach-et ért hasonló támadás után a vészhelyzetekre reagáló rendszer is megbénult, a hivatalnokok pedig arra kényszerültek, hogy egyes feladatok ellátásához visszatérjenek a jó öreg papíralapú ügyintézéshez. Egy tavaly hasonló módon pórul járt alaszkai önkormányzat visszatért az írógépekhez.

Az Egyesült Államokban ma már nem is számítanak különlegességnek az önkormányzatok, közintézmények elleni ransomware-támadások.

Így járt korábban Baltimore, Atlanta, illetve kisebb városok Kaliforniában, Észak-Karolinában és Ohióban is. 2016-ban három kórházat is zsarolótámadás ért.

Rovatok