Index Vakbarát Hírportál

Az NSA továbbra is törvénytelenül gyűjt adatokat a telefonhívásokról

2019. június 27., csütörtök 14:29

A szerdán nyilvánosságra került dokumentumok szerint az amerikai elektronikus kémkedésére felelős Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) tavaly ősszel megint törvényes felhatalmazás nélkül gyűjtött adatokat amerikaiak telefonhívásairól, illetve SNS-eiről - tudta meg a Wall Street Journal. Az incidens csak néhány hónappal a korábbi hasonló eset után történt, annak ellenére, hogy az NSA korábban azt állította, hogy kiküszöbölték az előző adatgyűjtést eredményező “hibát”.

A korábbi megfigyelés lelepleződése arra kényszerítette az NSA-t, hogy több millió adatot semmisítsen meg, amelyet törvénytelenül gyűjtöttek. Az ügynökség szerint egyébként csak a hívás metaadatait (időpontját, a hívó és a hívott fél személyét stb.) rögzítették,

a beszélgetés tartalmát nem.

Az adatgyűjtésre az American Civil Liberties Union (ACLU) nevű jogvédő szervezet derített fényt, amikor az információszabadsági törvényre hivatkozva adatigényléssel fordultak az NSA-hez. Arról nem tudni, hogy a tavaly őszi művelet során pontosan mekkora adatmennyiséghez jutott a hivatal törvénytelenül.

Az ACLU munkatársai szerint az újfent kiderült törvénytelenségek megint bebizonyították, hogy az NSA képtelen a törvények adta határokon belül működtetni a telefonhívás-megfigyelő programját, ezért a program teljes leállításáért lobbiznak a kongresszusban.

Az NSA megfigyelőprogramja 2013-ban került nyilvánosságra, amikor a hivatal egy volt alvállalkozója, Edward Snowden kipakolt róla a világ előtt. Azóta több amerikai szövetségi bíróság is megtiltotta az adatgyűjtést az NSA-nek, de a kongresszus megszavazott egy törvényt, amely határok közé szorítva ugyan, de

engedélyezi a program folytatását.

Forrás: USA Today

Rovatok