Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt Norman Stone történész, a magyar történelem kutatója

2019. június 27., csütörtök 12:37

Norman Stone 1941-ben született Glasgow-ban, édesapja a II. világháborúban halt hősi halált – számol be az MTI. E tragédia miatt kezdett érdeklődni a világháborúk iránt, és idővel a XX. század történetének nemzetközi hírű kutatójává vált.

Cambridge-ben járt egyetemre, és ekkor kezdett foglalkozni az Osztrák–Magyar Monarchiával. A források mind teljesebb megismerése érdekében németül és magyarul is megtanult.  A hatvanas évektől emigráns magyar személyiségekkel és magyarországi tudományos műhelyekkel is kapcsolatot tartott, majd Margaret Thatcher miniszterelnöksége alatt politikai pályára lépett – külpolitikai tanácsadóként és beszédíróként dolgozott Thatcher mellett.

Publikációiban közvetítette Közép- és Délkelet-Európa országainak szempontrendszerét a nyugat-európai tudományos és politikai körök felé. Rendszeresen hangsúlyozta Magyarország szerepét a szovjetrendszer bukásában. 1984-től 1996-ig az Oxfordi, majd haláláig az ankarai Bilkent Egyetemen oktatott.

2013 óta ideje nagy részét Budapesten töltötte. 78 évesen itt érte tragikus hirtelenséggel a halál. A család akaratának megfelelően az isztambuli brit temetőben helyezik végső nyugalomra.

Rovatok