Index Vakbarát Hírportál

Alakul a kopaszodás ellenszere

2019. június 28., péntek 13:51

Most a kopaszodás ellen úgy küzdenek az orvosok, hogy a fedett területekről egyenként áthelyezik a meglévő hajhagymákat a kopár részekre. Ezekből viszont nincs elegendő ahhoz, hogy tökéletes munkát végezzenek. Éppen emiatt nevezhető áttörésnek az Egyesült Államokban kifejlesztett új módszer, amely a pluripotens őssejtekre épül, ezeket kell beültetni a bőr alá.

A pluripotens őssejtekből bármilyen másik sejt létrejöhet, így például olyanok is, amelyek a hajszálak növekedését segítik. Szinte végtelen mennyiségű beültethető alapanyagot jelentenek a hajnövesztésen dolgozó orvosoknak.

A nonprofit Sanford Burnham Prebys Intézet kutatócsoportja már 2015-ben megmutatta, hogy mire lehetnek képesek az őssejtek, ám a kísérletükben kinőtt haj nem tűnt elég természetesnek, úgyhogy az elmúlt éveket a módszer tökéletesítésével töltötték. A kulcs a növekedés irányításában rejlett, ezért készítettek egy biológiailag lebomló miniatűr háromdimenziós állványzatot, hogy a hajszálak a megfelelő irányban nőjenek.

Most azt mondják, a páciensek bátran lobogtathatják majd a frissen nőtt hajukat a szélben. A kísérleteket most még csak egereken végezték el, de emberi őssejtekkel. 

A következő lépésekben ki kell dolgozni a teljes eljárást, ami nagyjából abból áll majd, hogy vért vesznek a pácienstől, azonosítják benne a saját őssejtjeit, és azokból készítenek hajnövekedést serkentő sejteket, amiket befecskendeznek a bőr alá, a megfelelő miniatűr állványzattal.

(Telegraph)

Rovatok